Fintech endüstrisi hiç 2020'de olduğu kadar hızlı gelişmedi. Salgın birçok işletmeyi çevrimiçi ortama geçmeye zorladı, bankacılık ve finans sektörü de buna dahil oldu.
Bankalar ve finans kurumları, iş modellerini yeniden düzenlemek ve bankacılık deneyimini öncelik haline getirerek daha müşteri odaklı bir yaklaşıma geçmek zorunda kaldı. Dijital çözümlerinde son teknoloji ve trendlerin uygulanması ile bu durum mümkün hale gelmiştir.
Fintech talebi hızla artmakta ve bankaların ve finans kuruluşlarının ayakta kalması için belirleyici bir faktör haline gelmektedir. Bu makalede, bankaların ve finansla ilgili işletmelerin 2025'te zirvede kalmasına yardımcı olacak en son Fintech endüstri trendlerini inceliyoruz.
Dijital Bankacılık
Bazı bankacılık kuruluşları, 2020'deki salgın kısıtlamaları nedeniyle müşteri akışında önemli bir düşüş yaşıyordu. Bu durum, birçok bankayı bankacılık ve finansal hizmetler konularında bankaları özel yazılım geliştirmeye ve müşteri oranlarını korumaya yardımcı olan kendi uygulamalarını oluşturmaya teşvik etti.
Dijital bankacılık hizmetleri salgından önce yükseliyor olsa da, 2020'de gerçekten gelişmeye başladı. Kendi uygulamalarını oluşturmak, bankaların hizmetlerini daha erişilebilir hale getirmelerini sağladı. Artık banka müşterileri, hareket halindeyken çeşitli çevrimiçi kanallar aracılığıyla gerçek zamanlı bankacılık hizmetlerini kullanabilmektedirler.
Diğer bir dijital bankacılık trendi, kağıt tabanlı bankacılıktan çevrimiçi anlaşmalara, mesajlaşmaya ve bildirimlere doğru yöneliyor. Bu kullanışlı iletişim aracı, artık müşterileri de eski tarz bankacılık hizmetlerine geri dönme konusunda isteksiz hale getirdi. Bu nedenle, kendi uygulamalarını geliştirmenin önemini gözden kaçıran bankalar, gelecekte yeni müşteriler çekmek konusunda daha da çok zorlanabilirler.
Blockchain ve Kripto Para Birimi
İki yıldan fazla bir süredir orta derecede aktif olduktan sonra, blockchain ve kripto para birimi 2020'de popülerliklerini yeniden kazanmaya başladı. Cryptocurrency kullanıcıları, blockchain teknolojisine geçmenin, dünya çapında dijital ödemeleri minimum bankacılık düzenlemeleri ile çok az veya sıfır maliyetle göndermeyi ve almayı kolaylaştırdığını keşfetti.
Blockchain teknolojisine geçmenin bir başka nedeni de, herhangi bir değişikliğe karşı dirençli olması ve para işlemlerinin güvenliğini sağlamasıdır. Birçok işletme, blok zinciri geliştirme ile daha fazla denemeye ve dijital uygulamalarına kripto para birimlerini dahil etmeye başladı .
Örneğin Facebook, Libra projesi olan Facebook dijital parasının lansmanını duyurdu. Kullanıcılarının, kendi banka hesaplarını oluşturmaya veya bir kredi kartına sahip olmaya gerek kalmadan güvenli bir şekilde dijital para alışverişi yapmalarına olanak tanıyacak bu sistem.
Libra projesi, potansiyel yatırımcılardan ve Facebook kullanıcılarından büyük ilgi gördü ve bu eğilim gelişmeye de devam edecek.
RPA (Robotik Süreç Otomasyonu)
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), operasyonel maliyetleri ve insan hatası oranlarını düşürmeyi sağlayan bir teknolojidir. Daha hızlı çalışma süreleri ve gelişmiş müşteri deneyimi gibi avantajlar sağlar.
Bankalar ve finans kurumları, RPA teknolojisini kural tabanlı ve yapılandırılmış eylemler şeklinde uygulayabilir. Örneğin, hesap bilgilerinin işlenmesini ve görüntülenmesini, uygulama durumu güncellemelerini ve kolay bakiye bilgisi kontrolünü otomatikleştirebilirler. Birçok bankacılık sürecinin otomasyonu, bankaların müşterilerin taleplerine gerçek zamanlı olarak yanıt vermesine, daha fazla kullanıcıya ve 7/24 hizmet vermesine olanak tanır.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
Yapay zeka (AI) ve Makine öğrenimi (ML), Fintech çözümlerinde çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Bankacılık ve finans kurumlarının hızlı veri işleme, biyometri erişimi gibi gelişmiş güvenlik ve kişisel dijital asistan ve müşteri desteği yapay zeka sohbet robotları gibi hizmet iyileştirmeleriyle yüksek kaliteli otomatik hizmetler sağlamasına yardımcı olurlar.
Sesli asistanlarla Fintech, sohbet hizmetine sahip olarak, uzun mesajlar yazma ihtiyacını ortadan kaldırarak ve müşterilere nasıl daha iyi harcama, tasarruf etme veya yatırım yapma konusunda kişisel tavsiyeler vererek finansal okuryazarlığını artırarak müşterilerini bankanın ürününe daha fazla sadık kalmasını sağlayabilirler (müşteri sadakati).
Hizmet Olarak Fintech Platformları
Fintech'teki dijital dönüşüm trendi ve dijital ödemelerin, dijital cüzdanların, kripto para biriminin ve Bitcoins, Litecoins, Namecoins, NXT ve diğerleri gibi dijital para birimlerinin ortaya çıkışı, teknoloji destekli bankacılık ihtiyacını da artırdı.
Bu nedenle, birçok banka ve finans kuruluşu , pazardaki varlığını artırmalarına, eski müşterileri elde tutmalarına ve yenilerini çekmelerine yardımcı olacak yenilikçi uygulamalar ve çözümler oluşturmak için Fintech yazılım geliştirme hizmetlerini aramaya başladı. Ancak sıfırdan yeni çözüm geliştirme süreci oldukça maliyetli ve uzun vadelidir. Bu, çeşitli finans ve bankacılık platformlarının gelişimini tetikledi ve bunlara göre FaaS ve BaaS olarak bilinen bir hizmet olarak sunuldu.
Çeşitli Fintech şirketleri, API'lerini finans piyasasındaki diğer oyunculara sunmaya başladı ve yazılım geliştiricilerinin bankacılık ve finansla ilgili uygulamaları en yeni, güvenli ve test edilmiş işlevsellikle hızlı bir şekilde oluşturmasına olanak tanıdı.
Özet
Büyük finans kurumları ve küçük ölçekli bankalar 2021'de salgın sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kaldılar. Bu nedenle, istikrarlı bir müşteri düzeyini korumak ve bankacılık hizmetlerinde artan taleplerini başarıyla karşılamak için, bankalar ve finans kurumları hizmet politikalarını yeniden düzenlemek zorunda kaldılar. En son Fintech trendlerini içeren müşteri odaklı bir yaklaşımla dijital çözümlerin geliştirilmesi, daha fazla kullanıcıyı çekmenin ve onlara birinci sınıf dijital bankacılık hizmetleri sunmanın etkili bir yoludur.