IoT Uygulamalarında 5G ve Edge Bilişim (Edge Computing)

IoT Uygulamalarında 5G ve Edge Bilişim

International Data Corporation'ın yakın tarihli bir raporuna göre, 2025'te yaklaşık 80 zettabayt veri üretecek 40 milyardan fazla bağlı IoT cihazı olacak. Bu, bağlı her cihaz için yaklaşık 2 terabayt demektir. Çok sayıda kablosuz özellikli ürün ve ağa bağlı çok fazla veri ile, bu verileri anında toplamak ve son kullanıcılara daha hızlı sunmak için ortak bilgi işlem gücüne ciddi bir ihtiyaç olacaktır. İşte 5G ve edge bilişimin araya girip çözüm üreteceği yer burası.

5G ile Edge Bilişim Geliştirme

Dağıtılmış bir bilgi işlem paradigması olarak Edge Bilişim (Edge Computing), merkezi sistemlerin sınırlamalarını çözer. Verilerin, hizmet verdikleri uygulamalara daha yakın sunucularda veya cihazların kendisinde işlenmesini ve analiz edilmesini sağlar. 5G ile entegrasyon, büyük miktarda veriyi daha hızlı teslim etmeye yardımcı olur ve bu da onu Edge Bilişim ağları için ideal hale getirir. Birçok yenilikçi IoT çözümü, büyük miktarda bilgiyi hızlı bir şekilde iletmek ve işlemek için ağ ucunda daha fazla bağlantıya ihtiyaç duyar. Örneğin otonom araçları ele alalım. Kendi sensörlerinden veri toplamalı ve bu verileri etraflarındaki yoldaki araçlarla paylaşmalıdırlar. Edge computing bu verileri yakın tutabilirken, olması gereken yere olabildiğince çabuk ulaşmasına yardımcı olmak için 5G teknolojisi gerekli olacaktır.

Gartner araştırması, merkezileştirilmiş veri merkezleri veya bulutların (cloud) dışında işlenen verilerin oranının 2018'de %10'dan 2025'e kadar %75'e çıkacağını gösteriyor. Bu artış, her iki teknolojinin (Edge Bilişim ve 5G) avantajlarının onları son derece tüm sektörlerdeki işletmeler için gelecek vaat eden güçlü bir kombinasyon olacağını gösteriyor.

IoT için 5G ve Edge Computing'in Avantajları

IoT'de 5G ve Edge Computing, 2024'ten beri ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlanmıştır. 5G, hızı 4G'ye kıyasla on katına kadar artırırken, Edge Computing, veri işlemeyi cihazlara ve kullanıcılara yaklaştırarak yanıt süresini hızlandırır. Birlikte kullanıldıklarında, aşağıdakileri sunarak IoT uygulamalarının çalışmasını önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olurlar:

  • Ultra düşük gecikme. 5G ile birleştirildiğinde, Edge Computing gecikmeyi önemli ölçüde azaltarak Ultra Güvenilir, Düşük Gecikmeli İletişim (URLLC) gerektiren görev açısından kritik hizmetlerin sunulmasını sağlar
  • Üstel bant genişliği. 5G, bant genişliğini hızlandırır, bu da milisaniyeler içinde yanıt verebilen daha fazla bağlı cihazı işleyebileceği anlamına gelir.
  • Yüksek performans. 5G kullanarak, uç ile hızlı bir şekilde iletişim kurmak mümkündür ve uç uygulamalar, tüketicilerin sürekli artan taleplerine hızla yanıt verebilir.
  • Veri güvenliği. Edge Computing, bulut bilişim yeteneklerini uzak konumlara getirir ve güvenlik gerekli olduğunda yerel işlem ve depolama sağlar
  • En aza indirilmiş ağ trafiği. Edge Computing, ağın ucundaki IoT verilerini toplar ve işler, ağ trafiğini ve iletim maliyetlerini azaltır
  • Daha az güç tüketimi. Edge Computing teknolojisi, cihazdan bilgi işlem gereksinimlerini kaldırarak ve onu sınırlara koyarak enerji tüketimini azaltır.

5G ve Edge Computing birbirini o kadar iyi tamamlıyor ki, neredeyse birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış gibiler.

IoT'de 5G ve Edge Bilişim Kullanım Örnekleri

Halihazırda birçok 5G ve Edge Bilişim uygulaması var. Bu iki; değer zincirlerini yeniden şekillendirerek, gelir modellerini geliştirerek ve operasyonları optimize ederek birçok sektöre fayda sağlayabilir. 5G uç bilgi işlem ekosisteminin potansiyelini zaten sergilediği sektörlere odaklanalım.

Otomotiv Sektörü

Otonom arabalar, en gelişmiş uç cihazlar arasındadır. Saatte 5 TB'a kadar veri üretirler ve bunları anında yerleşik olarak işlemeleri gerekir. Yakındaki sunuculara daha fazla analiz ve algoritma iyileştirmesi için yalnızca bazı veriler gönderilir. Edge ve 5G teknolojisi ile mümkün hale gelen çözümlere daha yakından bakalım.

  • Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri (ADAS). ADAS, 5G teknolojileri ile pazarda yeni bir konum bulmuş durumda. Sağlam uç bilgi işlem sistemlerine ve 5G süper hızına sahip yerleşik araç sensörleri kullanılarak, daha az yedeklilikle daha fazla sensör verisi analiz edilebilir ve bunların tümü 4G'den on kat daha hızlı yapılabilir. Kaliforniyalı bir ticari araç teknolojisi sağlayıcısı olan Netradyne, daha güvenli bir sürüş deneyimi oluşturmak için yapay zekayı uç noktaya dağıtarak karayolu trafik kazalarının sayısını azaltmayı hedefliyor. Çözümleri (Driver), her arabanın sürüş süresinin %100'ünü yakalayan ve analiz eden bir filo güvenlik platformudur.
  • Sürüş Algılama. Aracın ivmeölçer ve jirometresinden alınan verilerin yerel olarak yüksek hızda toplanıp hesaplanması, sürüş güvenliğini artırır. Yerinde analiz, sistemin güvenli sürüş standartlarını sürdürmek için gerekli uyarıları göndermesine olanak tanır. Ek olarak, veriler herhangi bir ani hızlanmayı, ani frenlemeyi, araba çarpışmalarını veya hava yastığı ihtiyacını tespit etmek için yüksek bir hızda izlenir.
  • Araç Sağlığı İzleme. Yerleşik tanılama araçları, sensörler ve arayüzler, gerçek zamanlı sorunları tespit etmeye ve sürücüler için ilgili uyarıları oluşturmaya yardımcı olur. Son bilgi işlem teknolojisi sayesinde sürekli izleme mümkün hale gelir. Sistem herhangi bir riski veya arızayı gerçek veya daha büyük hasardan önce tahmin edebilir.
  • Araç Verilerinin Gizliliği. Araç içi sensörler, her saniye hayati veriler üretir. Bu veriler ihlal edilirse veya yanlış aktarılırsa, kazalara neden olabilir. Veri gizliliğini sağlamak için şirketlerin güçlü bir uç altyapı ekosistemine ve 5G yüksek hızlı bağlantıya ihtiyacı var. Mercedes, gerçek zamanlı kimlik doğrulamalı sensörler için gecikmeyi azaltmak ve bant genişliğini artırmak için uç sunucular ve 5G kablosuz iletişim teknolojilerini kullanıyor. Bu şekilde şirket, arabalarının saldırıya uğramamasını sağlıyor.

Akıllı Ulaşım

Akıllı ulaşım sistemleri (ITS), şehirleri dijital merkezlere dönüştürmede hayati bir rol oynar. Trafik sorunlarını en aza indirerek trafik verimliliğini artırmaya yardımcı olurlar, kullanıcıları trafikle ilgili bilgilerle donatarak hareketliliği iyileştirir, işe gidip gelenlerin seyahat süresini kısaltır, güvenlik ve konforlarını artırır. Karayolları boyunca, akıllı araçların içinde ve park sistemlerindeki büyük hacimli sensörler muazzam miktarda veri üretir. Bu, 5G'nin devasa gücü ve uç bilgi işlem (Edge Bilişim) gerektirir. İyileştirilmiş gecikme, daha yüksek ağ kapasitesi ve düşük kapsamın ortadan kaldırılması, daha hızlı ve daha doğru içgörüler anlamına gelir. Bu da daha iyi performans, daha sorunsuz geçiş ve trafik akışı ve daha az kaza demektir.

Sağlık Sektörü

Sağlık hizmetleri yığınla veri üretir ve 2025, endüstrinin dijital dönüşüm açısından çığır açan bir ilerleme kaydettiğini gördü. Kritik gerçek zamanlı veri analizinin kullanılabilirliği, kelimenin tam anlamıyla yaşam ve ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir. Ancak bu verilerin bulutta veya merkezi veri merkezlerinde analiz edilmesi, sağlık sonuçlarını olumsuz etkileyebilecek bant genişliği sıkışıklığı, veri aktarım hızı, ağ güvenilirliği ve gecikme gibi çeşitli riskler ortaya çıkarır. Sağlık kuruluşları, bu zorlukların üstesinden gelmek için 5G ve en gelişmiş bilgi işlemi benimsiyor.

  • Teletıp. IoT, 5G ve Edge Bilişim; ağa bağlı tıbbi cihazlar, vücut ısısı, kalp atış hızı, kan basıncı, kan şekeri ve elektrokardiyogram okumaları dahil olmak üzere gerçek zamanlı hasta sağlığı parametrelerini toplayabilir. Bu cihazlar, hızlı analiz ve acil kararlar gerektiren hassas veriler üretirler. 5G tabanlı mobil uç bilgi işlemle, hasta sağlığıyla ilgili veriler hızlı ve doğru bir şekilde analiz edilirken veri gizliliği korunur. Sistem hastanın sağlık durumunu kaydeder, doktorlar ve hastalar için hastalık analizi sağlar ve hasta tedavisi için yardımcı yollar sunar. İlgili birimler, bu verileri kullanarak hastanın durumunu değerlendirir ve hastanın sağlığı hakkında anında geri bildirim sağlar.
  • Ağa Bağlı Ambulans. Ağa bağlı ambulanslar, acil servislerin hasta sonuçlarını iyileştirmesine yardımcı olabilir. Ağa bağlı akıllı bir ambulans, hastayla ilgili bilgileri giyilebilir cihazlar, sensörler veya HD video / vücut kameralarının akışı yoluyla toplar, aktarır ve hasta nakledilirken bu bilgileri hastaneye gönderir. Bu, hastane hekimlerinin hayat kurtaran bilgiler edinmesine ve bir hastayı daha iyi anlamasına ve gelmeden önce tedaviye hazırlanmasına yardımcı olur. Düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği, yüksek güvenilirlik, güvenlik, mobilite ve uç bilgi işlem ve 5G'nin veri işleme yetenekleri, yerinde sağlık görevlileri tarafından daha hızlı ve daha doğru değerlendirme ve tedavi sağlar. Bu güçlü ikili, hastaneye gelen hastaların durumu ve konumu hakkında kesin bilgi sağlamaya da yardımcı olur.
  • Teşhis. Geniş bant genişliğine sahip güvenli ağlar, görüntüleme ve radyolojiden veri analizine ve hasta bilgilerine kadar hızlı teşhis için kritik öneme sahiptir. Yüksek hızlı sistemlerle, bilgiler ve hasta dosyaları, dosya yüklemelerinde gecikme olmaksızın geniş bant genişliğine, daha yüksek veri aktarım hızına ve daha düşük gecikme süresine sahip uç ağlarda depolanabilir.

Endüstriyel İmalat

5G ve Edge Bilişim, fabrika otomasyonunda ciddi fırsatlar sunar. İşletmeler, ekipman arızalarını daha doğru bir şekilde tahmin etmede, üretim verimliliğini ve güvenliğini artırmada, arıza sürelerini en aza indirmede, maliyetleri düşürmede, bakım ihtiyaçlarını azaltmada ve daha yüksek kaliteli ürünler sunmada bu ikilinin faydasını çokça görürler.

  • Bakım ve Onarım. Edge computing teknolojisi, uzaktan pompalama, dağıtım sahası denetimi ve 5G ağları üzerinden birincil otomasyon sistemine bağlanan veri işleme için kullanılabilir. Bu, verilerdeki olası arızaları ve tutarsızlıkları gerçek zamanlı olarak izlemeye ve tanımlamaya yardımcı olur. 5G'nin yüksek hızı ile otomasyon kontrol sistemleri acil durumlarda anında müdahale edebilir. Petrol ve gaz şirketleri, bakım ve onarım faaliyetleri için 5G ve uç bilgi işlem gücünü kullanırlar. Bu, makinelerin, pompa istasyonlarının görsel detayları için teknisyenlere rehberlik etmeye yönelik AR / VR uygulamalarını içerir. Tüm bu durumlarda, gelişmiş analitiğin kullanılması, olası kusurları veya bakıma ihtiyaç duyan öğeleri belirlemeye yardımcı olur.
  • Akıllı Fabrikalar. Akıllı fabrikalarda, ağa bağlı cihazlar konumlarını algılar ve merkezi olmayan, karar vermeye olanak tanıyan yeni nesil 5G ve uç bilgi işlem ağlarının yardımıyla birbirleriyle birlikte çalışırlar. 5G özellikli sensörler, otomatik süreçleri hızlandırır ve makinelerin kendilerini güncellemesine ve yeni süreçler başlatmasına izin verir. Bu sensörler, üretilen ürünlerin kalitesini gerçek zamanlı olarak değerlendirerek yeniden çalışma ihtiyaçlarını azaltır. İsveç, Estonya ve Çin'deki üç Ericsson fabrikası, eşzamanlı ürün özelleştirmesini ve maksimum üretim çıktısını kolaylaştırmak için bu teknolojileri kullanmakta. Bu akıllı fabrikalar, üreticilerin verileri gerçek zamanlı olarak toplamasına, analiz etmesine ve dağıtmasına olanak tanıyan bir makine ağıyla donatılmıştır.

Bir IoT çözümü için yardıma mı ihtiyacınız var?

Onex Yazılım profesyonelleriyle iletişime geçin! Onex Yazılım ile dijital dönüşümü yakalamak için IOT dünyasını keşfedin. Onex Yazılım olarak nesnelerin interneti (IoT) hizmetlerimiz ile operasyonel verimliliklerinizi artırırken işinizi büyütecek, süreçlerinizi iyileştirecek çözümler sunuyoruz. Akıllı şehirleri uçtan uca dijitalleştiren iletişim çözümleri, giyilebilir teknolojiler, sensör yazılımları, endüstriyel yazılımlar ve otomasyon sistemleri geliştirebiliyoruz. IoT; anında kullanmaya başlayabileceğiniz basit raf ürünlerinden, özel olarak hazırlanmış çözümlere uzanan çok geniş bir uygulama yelpazesi sunar.

Teknoloji Gelişiyor, İnsan Hayatı da Değişiyor..

Her işi yapabilen bir firma olmak için değil, sadece işimizi en iyi yapabilmek için çabalıyoruz. İzmir web tasarım & yazılım geliştirme firması olarak; web tasarım, web yazılım, mobil uyumlu, Seo (Arama Motoru Optimizasyonu), İzmir web sitesi, internet sitesi, İzmir website tasarım hizmetleri vermekte ve de özel yazılım, mobil uygulama, nesnelerin interneti, yapay zeka, DevOps çözümleri geliştirmekteyiz. iPhone - iPad için XCode, Android telefonlar için Android Studio, Windows Phone için Visual Studio üzerinde native uygulamaları, NodeJS, Asp.Net, MVC, ReactJS teknolojileri ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik dinamik web uygulamaları, C# .Net, Java, C++, Console teknolojileri ile kullanıcı dostu masaüstü uygulamaları...

Bu İçeriğimiz SEO Amaçlı Oluşturuldu. Onex İle Gücünüze Güç Katın!