SSL sertifikası site (sunucu) ve ziyaretçi (istemci) arasında kişisel bilgilerin, gizli verilerin, şifre ve kredi kartı gibi önemli bilgilerin şifrelenmesini ve korunmasını sağlar. Artık Google arama motoru, SSL sertifikasına büyük bir önem veriyor.
SSL sertifikalı siteler "https", sertifikası olmayan siteler "http" link başlangıcına sahiptirler. Mesela adres çubuğuna bakarsanız OneX Yazılım'ın url kısmının sol tarafında "https" etiketini görürsünüz. Google Chrome tarayıcısında yeşil renkte belli eder kendini. Bu olmasaydı siteye girdiğiniz zaman "bu siteye bağlantınız güvenilir değil" gibi bir uyarı ile karşılaşacaktınız.
E-ticaret sistemleri için online güvenlik çok önemli bir olgudur. Güvenlik konusunda olacak bir açıklık iş, güven ve itibar kaybı ile yasal yaptırımlar olmak üzere birçok ciddi sonuca yol açabilir. Bu durumda güvenliğe dair atılacak adımlardan biri de web sitesi için bir SSL sertifikası edinmektir.
İşlem Nasıl Gerçekleşiyor? O An Ne Oluyor?
Bir web sitesine girmeye çalıştığınızda şu işlemler gerçekleşir; eğer SSL sertifikası varsa öncelikle sunucu, tarayıcıya bunun bir SSL oturumu olduğunu söyler ve gerekli sertifika bilgilerini verir. Tarayıcı bu sertifika sağlayıcısından doğrulama talebinde bulunur. Sertifika sağlayıcısı adres ve tarih bilgilerini doğrulayarak tarayıcıya işlemin güvenli olduğunu bildirir ve alınmış olan sertifika türüne göre adres çubuğunda yeşil kilit, firma ismi, logo vb. görünür. Aksi durumda servis sağlayıcısı tarayıcıya bu sitenin güvenli olmadığı bilgisini verir.
Tarayıcı da bu bilgiyi alınca kendi uyarı sayfasıyla kullanıcıyı bilgilendirir. Çok çeşitlerde SSL sertifikaları mevcuttur. İnternetten araştırarak bu sertifika çeşitleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. "Https" çok mu gerekli? Olmasa olmaz mı? Neden önemsemeliyiz? Çünkü hassas veya gizli bütün bilgilerin çeşitli siber saldırılara maruz kalmadan güvenli bir şekilde iletilmesini sağlıyor ve artık Google bunu özellikle istiyor.
En İyi SSL Sertifikası?
Bu konuda ihtiyacınıza en uygun SSL sertifikasını almak daha mantıklı olacaktır. Normal bir kişisel blog sayfasına Ev SSL kurmak gereksiz yere fazladan maliyete girmek demektir. Ev SSL yeşil adres barı sağlayıp daha üst düzey şifreleme ile korurken diğer SSL sertifikaları doğrulama için statik veya dinamik site mührü sağlar. Örnek olarak bir banka için en iyi korumayı Symantec SSL sağlarken ki çok pahalıdır, bir haber sitesi için düşük maliyetli Rapid veya Comodo SSL yeterli olacaktır.
Rapid SSL Nedir?
RapidSSL, GeoTrust’ın sahibi olduğu ve yönettiği SSL sertifika satış platformudur. RapidSSL’in sıklıkla tercih edilen SSL sağlayıcılarından olmasının en önemli nedeni uygun fiyatlarla yüksek kalitede SSL sertifikaları sunmasıdır. RapidSSL, SSL konusunda piyasadaki en uygun fiyatlara sahiptir ve 30 gün süren deneme sürümü boyunca kullanıcıya para iade garantisi sunmaktadır. RapidSSL daha çok düşük bütçeli kullanıcıların tercih ettiği SSL sertifika sağlayıcılarından biridir. Fiyatlarının düşük olması kesinlikle kafanızda ön yargı oluşturmasın çünkü RapidSSL hem yıllardır piyasanın içerisinde yer alan bir şirket hemde GeoTrust ve dolayısıyla Symantec’in güvencesi altındadır.
TrustSafe PRO SSL Nedir?
Neden TrustSafe Pro SSL? TrustSafe SSL ürünleri; dünya standartlarında güvenlik sağlamakla birlikte, SSL alanında dünydaki en kaliteli alt yapıya sahiptir. TrustSafe, %99.9 tarayıcı uyumluluğu vadedip, tüm SSL sertifikalarında en iyi fiyatı vermeyi de garanti eder.